Saturday, 13 August 2016

E-Book Aku Rosak La! T_T

Assalamualaikum semua :'(

.

Tiada senyuman ketika memberi salam seperti selalu. Hal ini adalah kerana aku tengah sedih ni! E-book aku rosak la! Tak boleh nak buka. Tak tau rosak kenapa. Dah la banyak file penting kat dalam e-book tu. Dengan lagu and videos lagi! Cerpen! Manuskrip buku yang aku nak terbit! GAMBAR! Ya Allah, dugaan apakah ini? Terasa nak nangis T_T

Ya Allah, kau hidupkanlah e-book aku yang tengah nazak tu. Aku tak cukup duit nak hantar e-book tu repair kat kedai. Satu lagi, aku tak sanggup kehilangan semua bende yang ada dalam e-book tu T_T
Ya Allah, kau hidupkanlah e-book yang aku sayang tu. E-book tu separuh dari hidup aku T_T
Dah lah gambar-gambar yang ada dalam e-book tu SEMUAnya aku sayang. Gambar dari zaman sekolah rendah sampai sekarang. Semuanya ada dalam e-book tu. Aku tak upload kat mana-mana pun.
Cerpen-cerpen yang aku tulis pun sama. Bukan semua cerpen aku post kat blog ni. Dua je yang aku share kat public. Ada banyak lagi cerpen. Novel pun yang aku dah taip separuh. Huuuu. Terasa nak nangis T_T
Ya Allah... Dugaan apakah ini? Kenapa mesti e-book aku rosak?
E-BOOK!!! Tolonglah hidup!!!!!

****

Oklah. Drama sebabak berhenti di sini dahulu.

Thanks for reading this entry ^_^

Dan jangan lupa doakan e-book aku supaya hidup balik.
Hopefully Weida boleh mend-kan e-book aku.
Hopefully hard disk e-book aku tak rosak.

•••

Quote Of The Day #9

Assalamualaikum semua :')

.

"Aku sentiasa pegang pada kata-kata, 'Setiap yang berlaku ada hikmah disebaliknya. No matter how dark the forecast is, every cloud has a silver lining. No matter how hard it is', macam mana kita jatuh, struggle nak bangun balik, there's always a light shining at the end of our journey."

"Effort never betrays you. If it ever does, that just means you didn't put enough effort into it."

•••••••••••••••••••••••••
Credit to Lahnahar
•••••••••••••••••••••••••

.

Thanks for reading this entry ^_^

Friday, 12 August 2016

Menghargai Budi Kakak

Assalamualaikum semua :')

.

Like I have said in my privious entry. I have a sister, a brother and two younger brothers. You can read the entry here.

So, this entry is about my sister, of course. Tajuk pun 'MENGHARGAI BUDI KAKAK'. Perkataan kakak itu sengaja di-bold-kan untuk memberitahu kepada umum bahawa aku mempunyai SEORANG KAKAK sahaja. No more.

Oh, ya. She's single. But not available. HEHE.

Ok. Ok. Tak nak melalut di pendahuluan. So, let's start the story now.

Seperti biasa, every Thursday, Friday and Saturday mak aku memang takde kat rumah sebab dia jaga tok and tokki aku kat rumah tok and tokki aku la kan? Tak kan rumah Hisyamuddin Tun Hussein Onn pulak. Ok, tak lawak.

Selalunya mak aku akan pergi sana petang Khamis dan balik rumah petang Sabtu. Kakak aku yang hantar dan ambil mak aku.

Kebiasaannya, bila mak aku pergi sana, abang dan adik-adik aku pun akan ikut pergi dan tidur kat sana jugak. So, tinggalah aku, kakak aku dan ayah aku kat rumah. Aku dan kakak aku memang tak pergi menginap kat sana sebab aku ada kelas tambahan every Saturday. Kalau pergi pun, pergi pagi Jumaat lepas tu balik rumah petang Jumaat tu. Tapi untuk hari ni tak sebab aku ada extra class subjek Sains harini. Sigh! Penat! Lambat lagi ke penyiksaan ni nak tamat?

Ok. Itu bukan point lagi. Baru pendahuluan. Ini baru nak masuk point.

Bila mak aku takde, sudah menjadi lumrah untuk kakak aku ambil tugas mak aku untuk memasak. Memasak pun bukannya makanan berat-berat. Lauk ikan patin masak tempoyak bagai. Lauk simple-simple je se-simple Simple Yana by @yana.lee . HAHA. Apa yang aku mengarut ni --'?

Minggu lepas, kakak aku masakkan mee goreng untuk breakfast pada hari Jumaat. Disebabkan kat rumah ayah aku ni takde orang, so memang kerja aku la untuk habiskan mee goreng tu. Sebenarnya, aku bukan ikhlas sangat pun habiskan semua mee goreng yang dia masak. Just for appreciating her (betul ke aku eja appreciating tu?). Ialah. Dia dah masak susah-payah kat dapur tu (kalau nak compare dengan aku la yang masa tu tengah tengok opening sukan olimpik Rio De Jeneiro), so I, as her younger sister perlulah menghargai usahanya itu. Mujor gok ye mmasok sedak.

And for last night, she cooked nasi goreng for us. Plus ikan goreng. Ikan tu nama apa aku tak tau. Melisa kot. Sebab ikan tu pakai contact lens hijau. Hemmm. Eh, apa yang aku mengarut ni --'?

And, again. For appreciating her effort, so I have/need/must eat the nasi goreng dengan banyaknya sampai kembung perut. Bayangkan, makan nasi goreng pukul 9 malam. Banyak pulak tu! Mujurlah sedap. Kau rasa? Memang naik la jisim aku nanti.

Aku mengaku aku memang seorang yang kuat makan. Tapi aku makan dalam portion yang sederhana sahaja TETAPI kerap. Bukannya makan dalam portion yang besar DAN kerap. Itu memang menyumbang kepada obesiti tu. Naya je!

And one more thing, aku tak boleh makan banyak-banyak lagi-lagi nasi sebab nanti perut aku akan kembung macam ikan buntal. Seksa kau tau tak bila perut kembung macam tu. Rasa macam nak meletup. Pum! Masa tu memang rasa nak baring je sebab tak larat nak usung perut yang macam 3 bulan mengandung. Walhal baru beberapa minit diisi dengan nasi. Tapi, kalau baring kan rasa bersalah pulak sebab menyumbang kepada kegemukan yang tidak diingini terutamanya di bahagian perut dan paha. Berat pun bertambah. But, thanks Allah sebab berat aku jenis yang statik je sepanjang zaman from aku form1 till now. Tapi bulan lepas berat aku turun 2kg dan statik sampai sekarang. Hemmmm...

So..  To all sisters yang rajin memasak dan mempunyai adik yang rajin menghabiskan makanan yang korang masak tu, hargailah dia. It's very hard to find a girl like them and me tau. Sebab girls zaman sekarang memang jenis yang menjaga badan dengan diet tak seimbang.

And one more thing, kakak aku patut bersyukur sebab ada adik macam aku yang sentiasa kata masakan dia sedap sebab memang sedap pun. Juga sudi menjadi pekerja tetap tanpa gaji menghabiskan makanan yang buat muka kesian minta dihabiskan.

Sekarang ni kan, aku rasa kan, para suami yang sudi habiskan masakan isteri tanpa merungut cakap terlebih masinlah terkurang manislah itu adalah seorang suami yang SANGAT SWEET! They're hard to find. So, wives, appreciate them. Lelaki ni memang mudah sangat kembang kuncup kalau perempuan hargai dia.

Well......

Oklah. Aku pen off here. Till then guys and gals. Hope to write again soon :')

.

Thanks for reading this entry ^_^

Monday, 8 August 2016

Third Entry For August 2016

Assalamualaikum semua :')

.

Dah lama nampaknya blog kesayangan aku ni bersarang tanpa apa-apa entry. Bulan lepas aku update 2 entry aje lepas tu senyap tanpa khabar berita. Kan?

Actually, bukan aku sengaja tak nak tulis entry baru. Tapi masa amat mencemburui diriku. Seriously I was really buzy last month sampaikan kesuntukan masa nak update blog. And sebenarnya bulan ni pun aku buzy. Tapi saje buat-buat tak buzy. HEHE.

For your infomation, last week, 02.08.2016 was my English oral test and I did it. Yes! I did make it. Everything went well and I managed to answer the question given which was about 'Family outing can strenghthen the relationship between the family members'. The question was easy, seriously! My teacher just asked my opinion about the statement either I agree or not. And of course my answer is I AGREE. Hopefully I get full mark for this oral test. Can't wait for english and BM listening test this coming Tuesday and Wednesday. Em. Actually, tomorrow and the next tomorrow.

Oh ya, yesterday was my BM oral test and everyrhing was OK. Soalannya bertema Seni dan Budaya dan group aku sebulat suara memilih topik Perayaan Kaum Di Malaysia untuk diperkatakan. Oceh, ayat. Asyik nak sastera je. I hope my mark for this BM oral test is above 27.

Hopefully everything gonna be OK. Hopefully Hopefully Hopefully. Ya Allah Tolonglah Hambamu Ini T_T

By the way, dua orang kawan aku, Piqa and Kusyah nangis lepas kuar dari bilik english oral test. Kusyah nangis sebab dia cakap dia blank dalam bilik time oral test tu. Dia tak tahu nak jawab apa. For Piqa pulak aku tak tahulah kenapa. She just cried with no reason. Maybe sebab TERover excited so she couldn't answer the question given. Tapi dia kata dia boleh jawab. Hem... Papepun, perkara sudah berlalu and InshaAllah everything gonna be fine.

.

Dear Human,
No matter who you are yang baca entry ni, I hope you can pray for me and my friends for tomorrow's test. I hope I can do my best because it's just BM listening test kot. Malu ar ngan budak cine kalo just dapat gred B. Ko ni Melayu ke Japanese? Haaa.

I'm really hopping for your pray, guys and girls. May Allah bless you :')

Last but not least, thanks sangat-sangat kat sesape yang concidently baca entry ni or memang berniat buka blog aku untuk baca entry yang aku tulis. Sebabnya, aku tau tak ramai yang tau akan kewujudan blog aku ni so mestilah tak ramai viewers and readers, kan?

Oklah, salam sayang and assalamualaikum from me. Bye ;')
.

Thanks for reading this entry ^_^

Friday, 5 August 2016

Quote Of The Day #8

Assalamualaikum semua :')

.

Ok, for this Quote Of The Day, aku just nak tepek gambar je. Tak nak tulis panjang-panjang and tak nak komen apa-apa. Cuma nak gitau, lepas dah baca tulisan kat gambo di akhir entry ni, fikir-fikirkanlah dan muhasabah diri.

As for me, yes aku pernah rasa macam tu. And actually, aku sentiasa rasa macam tu. Rasa yang aku ni banyak sangat dosa and takde harapan nak nasuk syurga. Rasa bersalah sepanjang masa.

Setiap kali before tidur, aku akan fikir apa yang aku dah buat sepanjang hari tu dan masa tu perasaan bersalah dan rasa berdosa tu makin menjadi-jadi. Aku rasa takut sangat-sangat! Takut kalau aku tidur tak bangun-bangun T_T

Tapi......

Itulah. Fikir dan muhasabah diri. Allah tu maha pengampun. Kenkadang tertanya-tanya jugak agak-agaknya Allah terima tak taubat aku sebab aku ni taubat lepas tu buat dosa lepas tu taubat balik lepas tu buat dosa balik. Tapi... Aku ada ingat kata-kata seorang hamba Allah ni. Sebanyak mana pun dosa kita, kalau kita taubat Allah akan terima ;')

Emmmmmmm...

.

Thanks for reading this entry ^_^

Muslims Wanted. Dead or Alive. (Because He is a Muslim)

Assalamualaikum semua :')

.

Aku rasa, dah ramai yang pernah baca benda ni. Aku pun dah lama jugak tapi baru terasa nak share. Actually, benda ni aku jumpa kat blog The Other Khairul beberapa minggu lepas. Tahun 2010 punya post update. Boleh klik sini untuk make sure yang aku tak tipu. Itupun kalau korang tak percaya. Heh :/

So, enjoy reading!

.
.
.

When a Jew grows his beard, he is doing it in other to practice his faith
But the hell when a Muslim does the same, he is called the extremist and terrorist?

When a nun covered from head to toe, she is doing it in order to devote herself to God.
But when a Muslim girl does the same, when is she been oppressed (treated cruel and unfair)?

When a western woman stays at home to look after her house and kids, she is respected by the entire society because of sacrificing her life to her house.
But then, if a Muslim woman does the same, why the hell she been oppressed?

When a girl go to university wearing what she wills, she has her rights and freedom.
But why the hell when a Muslim girl wears hijab, they prevent her from entering the university?

When a child dedicates himself to a subject, he has potential and talent.
But when he dedicates himself to Islam, he is hopeless.

Why?

When a Jew kills someone, religion is not mentioned.
But when a Muslim is charged with a crime, it's Islam that goes to trial.

When someone sacrifies himself to keep the others alive, he is noble and everyone respects him.
But when a Palestinian does that just to save his son from being killed, his brother's arm being
broken, his mother being raped and his home being destroyed, and his mosque being violated; he gets the title of terrorist.

Why?

= Because HE IS A MUSLIM.

I am a Muslim; kill me and call it collateral damage. Imprison me and call it security measure. Exile all of my people and call it New Middle East. Rob my resources, invade my lands, after my leaders and call it democracy.

***

Thanks for reading this entry ^_^

A ComeBack Maybe? | After Few Months

Assalamualaikum semua :) . Dah lama kan aku tak post apa-apa entry kat sini. Busy. Tu je mampu cakap. Terlalu banyak benda dan perkara yan...