Saturday, 30 January 2016

Resepi : Peach Cobler

Assalamualaikum and Hi.


Hari tu aku baru sudah baca novel 5 Tahun 5 Bulan by Hlovate. And kat dalam novel tu ada Hlovate sertakan resepi peach cobler. So, aku decide nak share resepi tu kat sini. Why not kan? Nanti kalau ada orang yang nak try buat bolehlah rujuk blog aku ni. Kan? Hehe.

Oh, ya. Sebelum aku share resepi ni, aku dah try dah buat based on resepi yang ada dalam novel tu and memang menjadi. Sedap pun sedap. Hehe. Well~ Masakan sendiri memanglah kena puji. Tak gitu? Muahahah XD

So, here is the recepi. Enjoy reading ^_^

RESEPI : PEACH COBLER




Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
275g mentega
3/4 - 1 cawan susu segar
1 tin buah pic
1 sudu kecil serbuk kayu manis
3 sudu besar gula


1. Cairkan mentega di dalam ketuhar dengan suhu 190oc (375oF).  Gunakan bekas kaserol 13x9x2 cm.
2. Adun tepung, gula, soda bikarbonat di dalam bekas berasingan.
3. Masukkan susu segar pada adunan kering dan gaul sebati hingga tidak berketul-ketul.


Cara 1 :
i) Tuangkan adunan ke dalam bekas kaserol berisi mentega air.
ii) Siramkan jus pick e atas adunan.
iii) Susun pic di atas adunan.
iv) Taburkan serbuk kayu manis dan gula.

Cara 2:
i) Susun pic di atas mentega air di dalam bekas kaserol.
ii) Tuangkan adunan ke atas pic.


4. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 175-190oc (350-375oF) selama 45 minit hingga 1 jam atau hingga menjadi perang keemasan.

5. Sedia untuk dihidang.


Okay, dah siap! Hope resepi ni membantu korang yang nak cuba tu, ya? Dah cuba tu jangan lupa beritahu aku. Eyh? Hehe XD


K,dah bai.. Assalamualaikum...

Thanks for reading this entry ^_^

Friday, 22 January 2016

Kisah Di Sebalik Sebuah Penantian




Assalamualaikum and Hi olls.

Seperti yang korang tahu, aku adalah penghidap penyakit skoliosis which is bengkok tulang belakang. Yes! Tulang belakang aku bengkok. Bengkok ke kanan. So, hari tu, 11 Januari 2016, aku ada appoinment kat hospital berkenaan dengan penyakit ni lah. Aku pergi hospital berdua aje dengan kakak aku. Pergi dengan motor. Mak aku tak ikut. Dah pergi dengan motor, memanglah tak ikut, kan? Kalau ikut, celah mana pulak aku nak duduk?

Appoinment tu pukul 10 pagi so, we both pergi pukul 9 pagi and sampai hospital around pukul 9.30 pagi. Sampai je sana, macam biasa, gi daftar and ambik nombor. Selalunya, part daftar ni lah yang paling best sebab cepat je. Tapi hari tu, lembap yang amat kot! Ramai orang! Huh. Terpaksa menunggu. Pukul 10 baru sampai giliran aku daftar.

Lepas dah daftar and ambik nombor tu, aku dengan kakak aku pergi pulak kat klinik ortopedik. Kat sini pulak satu hal. Ambik nombor dan tunggu dipanggil untuk jumpa doktor. Tapi, kali ini, sebelum jumpa doktor, kena pergi x-ray dulu. Kena tunggu lagi. Nak tunggu dipanggil untuk x-ray tu aje dah sejam, okeh. Pukul 11 pagi baru nurse suruh aku gi x-ray.

Sampai kat tempat x-ray tu, aku ambik nombor giliran untuk x-ray then duduk. Kat sini satu masalah lagi timbul. Mesin x-ray atau apebende entah rosak. So, kena tunggu lagi. Dalam pukul 11.30 pagi camtu lah, baru ada orang datang baiki. Bila mesin x-ray dah elok and nombor pun dah mula bergerak, aku pun, "Alhamdulillah. Cepatlah! Aku lapar ni!" . Haha. Aku lapar crazy okey masa ni. Tak tahan!

Semasa nak tunggu di-x-ray tu, adalah sorang nenek ni datang untuk x-ray jugak. Aku tak tahu berapa angka giliran dia, tapi yang aku tahu angka giliran nenek ni selepas aku. Yang angka giliran tu tak kisah sangatlah. Tapi, yang aku kisahnya ialah nenek tu sakit tapi aku tak tahulah nenek tu sakit apa. Nak menunggu angka giliran dia tu berejam pulak sebab ramai sangat orang yang nak x-ray. Sampai menangis-nangis nenek tu sebab tak tahan sakit. Mujur gak ada seorang perempuan yang teman dia. Aku tak pasti perempuan tu siapa. Sama ada anak atau cucu. Tapi aku rasa cucu kot sebab perempuan tu muda lagi. Dalam awal 20-an camtu. Perempuan tu gosok-gosok belakang nenek tu. Huh! Aku yang tengok ni pulak rasa sayu. Nak menangis pun ada. T_T . Tapi, emosi mestilah kena control. Nanti tak pasal-pasal termalu begitu je.

Semasa nak x-ray tu, aku terserempak dengan schoolmate aku yang sama batch dengan aku tapi dia kelas lain la. Aku sebenarnya kalau boleh tak nak lah duduk sebelah dia semasa menunggu angka giliran untuk x-ray tu sebab hari tu aku tak pergi sekolah. Aku pun pakai t-shirt long sleeve + kain + tudung bawal crepe je. Dia pulak pakai baju sekolah. So, faham-faham ajelah. Dah la kitorang ni sama-sama pengawas! Tak ke haru? Tapi, disebabkan dah tak ada sit lain masa tu, so, redha aje lah. Duduk aje lah kat situ.

Sebelum x-ray tu, doktor dah cakap, buang semua baju and pakaian dalam except kain lah sebab aku nak x-ray bahagian tulang belakang je. So, bila di cakap macam tu, memang aku tak buang la kain. Masa tu pulak aku pakai seluar trek sebagai alas and seluar trek aku tu ada zips which are made of besi. So, bila dah selesai x-ray tu, kecoh sikit la sebab ada besi dalam result x-ray tu. Padahal, sebenarnya bukan apa pun. Zip aje. Hakhak XD

Satu lagi cerita, semasa nak x-ray tu, aku kan pakai tudung bawal crepe, so memanglah akan pakai kerongsang kan? So, semasa nak x-ray tu, doktor buang kerongsang aku. Bila dah buang tu, memang nampaklah rambut aku. Kira macam aku freehair la walaupun tudung tu still ada kat atas kepala aku. Doktor yang x-ray aku tu pulak doktor lelaki ye. So, korang faham-faham aje lah, walaupun tudung bawal crepe still ada kat atas kepala aku, tapi bila tak berkerongsang, memang la tudung tu nak jatuh. So, aku ni, bila tudung nak jatuh aje, mesti aku tarik balik. Aku rasa, doktor lelaki tu geram dengan aku kot. Dia pegang tangan aku kemas-kemas lepas tu dia letak tangan aku kat dinding apa entah. Benda tu macam dinding camtu tapi tak melekat kat dinding la. Aku pun tak tahu apa nama dia. Lepas tu, dia berundur setapak sebab nak tengok posisi aku. Then, dia datang dekat dengan aku balik then betulkan kepala aku sebab kepala aku senget. Lepas tu, terpancarlah cahaya dari sebuah kotak sederhana besar di hadapan aku dan result x-ray pun keluar. Then, terjadilah peristiwa seperti perenggan di atas.

Hahah. Aku rasa nak tergelak bila teringat balik peristiwa tu. Mujurlah kau handsome, doktor. Kalau tak, memang dah naik juling mata aku sebab jeling kau. Tapi aku tak reti nak jeling orang, so macam mana aku nak jeling doktor tu? Ononom! Problem. Problem.

Bila kuar dari bilik x-ray tu, kakak aku beritahu aku pasal conversation yang dia dengar between dua orang doktor lelaki. Maybe doktor yang x-ray aku tu la. Aku tak nak tulis panjang-panjang. Just nak copy-paste balik apa yang doktor tu cakap.

Doktor lelaki 1 : "Eh, name budok tu mende? Nur Halimah ke Siti Halimah?"
Doktor lelaki 2 : "Dok tau gok. Tapi Halimah-Halimah arh!"

Bila kakak aku cerita tu terus automatically aku cakap, "Name Halimah tu ingat ar." dengan muka tak berapa nak puas hati. 50% puas hati dan 50% tak puas hati. Puas hati sebab diorang ingat nama aku. Heheh XD . Dan tak puas hati sebab dia ingat nama Halimah tu aje. Nama Siti tu pulak tak ingat -_-" Apakah?

Lepas dah x-ray tu, pergi balik kat klinik ortopedik then tunggu angka giliran. Masa tu pukul 1.15 petang. Dalam pukul 1.30 p.m tu baru aku dipanggil untuk jumpa doktor. Yang best-nya time jumpa doktor ni ialah doktor yang aku jumpa tu doktor Cina. Doktor lepasan ijazah = MBBS. Handsome ke tidak? Okeh, aku tak nak judge sebab aku pun bukannya perfect.

Masa jumpa doktor tu, tak check apa-apa pun. Doktor tu just beri tarikh untuk pembedahan. And tarikh pembedahan tu ialah pada 7 Februari 2016. It means lagi 15 hari aje tempoh pembedahan tu.

Aku rasa sangat "Alhamdulillah" and bersyukur kepada Dia Yang Satu. Rupa-rupanya Dia dengar doa aku selama ni.

Memang sebelum ni aku selalu doa supaya tarikh pembedahan tu cepat. Around January and February. Kalau Mac dan ke atas tu aku tak nak. Kenapa? Sebab bulan Mei hingga Oktober tu aku dah start buzy. Bulan Mei tu aku dah start exam besar which is exam I'dadi. Bulan Jun pulak exam Kelas Kemahiran Quran (KKQ). Bulan Julai ada kajian kes untuk subjek Geografi dan Sejaran. Bulan Ogos, ada PT3 trial. September rehat kejap. Then, bulan Oktober barulah real PT3 exam. Buzy kan? That's why aku nak operate cepat. Untuk mengelakkan aku daripada terkejar-kejar untuk buat persiapan untuk exam.

Lepas operate, aku akan diberi cuti selama sebulan. Kalau aku operate bulan Mac, mestilah bulan April baru masuk sekolah. Huuu. Tak sempat weyh nak buat revision untuk exam. Dah lah aku ni memang jenis yang malas nak buat revision. Hehe XD .

Lepas dah habis check-check apa semua dengan doktor Cina tu, doktor tu suruh aku gi ambik darah kat bilik No. 10. Aku dah terketar-ketar dah masa tu. Takut woi! Teringat balik masa aku ambik darah time form 1. Nak kata sakit memang tak lah! Tak sakit pun. Doktor tu ambik darah pulak kat bahagian bahu, lagilah tak sakit. Tapi... Lepas aku ambik darah tu, AKU PENGSAN! Since that time, aku mula fobia dengan jarum and trauma nak ambik darah. Tapi, hari tu, setelah 2 tahun perkara tu berlalu, sekali lagi aku kena ambik darah. Dalam hati, "Janganlah sakit. Janganlah pengsan!".

On the way ke bilik no. 10, muka aku relax je walhal dalam hati, Ya Allah! Takutnya! Sampai kat bilik tu, doktor tu suruh duduk. Then, doktor tu keluarkan jarum. Aku tengok jek. Tak tau kenapa, best pulak aku tengok jarum.

Mula-mula doktor tu nak ambik darah kat tangan sebelah kiri, kat bahagian lipatan antara lengan ke jari dan lengan ke bahu. Masa dia cocok tu, ya ampun! Sakit crazy! Dalam hati aku tak putus-putus istighfar. Sabar-sabar, tak sakit pun. Huhu. Sikit je lagi air mata aku nak kuar, doktor tu pun tarik jarum tu kuar. Masa tu aku ingatkan dia dah ambik darah. So, aku pelik lah. Bila masa doktor tu tarik picagari tu?? Tapi, bila aku tengok picagari tu, rupa-rupanya tak boleh ambik darah sebab tak jumpa salur kapilari darah, salur vena dan salur arteri. Dalam hati aku, sabar-sabar.

Dah tak boleh ambik darah kat tangan sebelah kiri, so, ambik kat bahagian tangan sebelah kanak lah pulak. Tapi, masa ni best sebab tak sakit pun. Sedar-sedar aje, darah tu dah diambil. Huhu. Best lah pulak aku rasa.

Aku tengok darah aku warna merah gelap. Masa tu memang pelik sebab bukan ke warna darah merah cerah eyh? Tapi bila dah belajar Sains ni, baru aku faham. Darah yang warna merah gelap (hemoglobin) adalah darah yang tiada oksigen dan darah ini terdapat dalam salur vena. Darah yang berwarna merah cerah (oksihemoglobin) pula ialah darah yang ada oksigen yang terdapat dalam salur arteri. Oh! Centu.  Guys, correct me if I'm wrong. Eh, kenapa pula aku mengajarkan Sains di sini? Adakah kerana simpton-simpton berlagak pandai sudah memasuki pembuluh darahku?

Lepas doktor tu ambik darah, aku bangunlah berdiri sebab nak kuar dari bilik tu. Tapi.... Perkara 2 tahun lepas berlaku kembali. Seriously, masa tu aku rasa memang pening crazy. Rasa macam nak pengsan. Berjalan pun tak betul. Pandangan kabur aje. So, aku duduk kejap kat sit kat hadapan bilik no. 10. Mujur masa tu takde orang. Heheh XD . Bila dah reda sikit baru aku bangun balik. Huu. Kenapa perkara yang aku tak nak jadi tu jadi jugak? Adoi.. 6 Februari ni ambik darah lagi. Alamatnya pitam jugaklah aku nanti.

Lepas dah selesai ambik darah apa semua tu, aku dengan kakak aku pergi ke bahagian bius untuk ambil tarikh bius. Sampai sana dalam pukul 1.50 p.m camtu ar. Nurse suruh tunggu kejap sampai kul 2 p.m sebab masa tu doktor tengah lunch. Break time.

Sebelum jumpa doktor, kena kena ukur tinggi and timbang berat dulu. Nurse yang catat berat and tinggi aku. Aku just naik atas alat timbang berat and ukur tinggi aje. Berat aku 39kg. Turun. Tinggi pulak 138cm. Pun turun jugak!!? Tahun lepas, doktor ukur tinggi aku => 140cm . 7 Januari lepas, kawan aku ukur tinggi aku => 139 cm. Kali ni, nurse ukur tinggi aku => 138cm. Yang mana sebenarnya betul U_U ? Dan, tak sangka tinggi pun boleh turun -_-" . Ingatkan berat aje.

Semasa doktor pakar bius tu check aku, doktor tu suruhlah aku bukak mulut luas-luas sebab katanya nak masukkan paip apa entah dalam mulut aku semasa proses pembedahan tu. Yang penting benda tu berkaitan dengan bius lah. Aku pun bukaklah mulut luas-luas. Tapi, doktor tu suruh bukak luas lagi. Tapi.... Itu aje tahap aku. Aku boleh bukak mulut seluas tu which is sangat kecil ok. Doktor tu tanya, "Awok boleh gigik (gigit) dok sute (sebiji) burger?" Aku geleng. Then, doktor tu gelak. Lucu agaknya. But, seriously talk, aku memang tak boleh nak gigit satu burger. Kalau aku makan burger, aku akan makan roti dulu, then baru makan daging burger. Rumit kan?

Lepas dah check tu, doktor ambiklah kertas yang nurse catat tinggi and berat aku tadi. Then dia tanya aku, "Berat awok 39kg, dik?" Aku angguk tapi doktor tu pulak geleng. Kenapa doktor? Doktor nak suruh saya tambah berat badan saya ke doktor? Tak nak saya doktor! Doktor, doktor tau tak kawan saya kata saya ni obesiti? Diorang siap gelak lagi doktor. Doktor!! Saya tak nak!!!!

K, dah. Stop berdrama.

Aku balik dari hospital dalam jam 3 p.m centu ar. Tapi tak balik ke rumah pun. Kakak aku bawak aku gi makan nasi ayam kat bus stand Kuala Terengganu. Bus stand Kuala Ganu bukan macam tempat lain ya. Bus stand ni lain dari yang lain. Niat dari hospital nak makan nasi ayam, alih-alih sampai sana makan nasi goreng kampung Apa daa.. Perempuan memang macam ni, ke? Rancang lain buat lain?

Semasa makan tu, ex-pakwe kakak aku time dia sekolah menengah dulu datang. Aku ni pulak jenis yang memang tak layan lelaki. So, memang aku buat bodoh aje lah. Cakap pun merepek merapu merabang sekali sampaikan lelaki tu tergelak dengar aku cakap. Aku tak tahulah apa yang kelakarnya. Oh, ye. Lelaki tu umur 24 tahun, kakak aku pulak umur 20 tahun. Masa tu, dalam hati aku cakap, "Mujur gok kakak aku dok kapel doh." Ya, bersyukur sangat.

Part paling aku rasa nak cincang lelaki tu ialah bila dia tanya aku, "Darjah berapa?" Aku dah jeling dah dia masa tu walaupun aku tak pandai nak jeling. Kakak aku pulak bantai gelakkan aku.

Dia cakap, "Jangan tengok gitu, dik. Umur brape?"
Aku jawab, "15 tahun."
Dia balas, "Oh, kecik macam kakak dia gok."
My expression, > Muka tak berperasaan < 'Huhu! What's the point dia samakan aku dengan kakak aku? Aku-aku. Kakak aku-kakak aku.'

Lepas dah siap makan tu, kitorang pun balik. So begitulah ceritanya.

Kisah Di Sebalik Sebuah Penantian

Doktor suruh aku masuk wad pada 5 Februari 2016. 6 Februari 2016 ambik darah. 7 Februari 2016 operate. Wish me luck, eyh guys. Aku harap, aku boleh jadi sihat seperti sedia kala. InshaAllah, amin..

Perancangan aku semasa stay kat hospital ialah bawak buku banyak-banyak. Aku dah siap beli 2 buah lagi buku iaitu buku #Henshin by Aiman Banna and Maryam Anak Syurga by Ruqqayah Farhani and Abdullah Mubarak. Sekarang ni, aku sedang mencuri masa untuk habiskan baca novel 5 Tahun 5 Bulan by Hlovate.


Salam sayang,


Budak ni lah yang nak kena operate nanti. Wish me luck eyh, saudara-saudara semua.
Budak 140-139-138 cm. Rendah sangat ke?


Thanks for reading this entry ^_^



Monday, 4 January 2016

Lirik Lagu Justin Bieber - Sorry Dan Terjemahan

You gotta go and get angry at all of my honesty
Kau harus lalui kemarahan atas semua kejujuranku
You know I try but I don't do too well with apologies
Kau tahu aku mencubanya tapi aku tak terlalu baik dalam meminta maaf
I hope I don't run out of time, could someone call a referee?
Aku harap aku tak kehabisan waktu, bolehkah seseorang memanggil pengadil?
Cause I just need one more shot at forgiveness
Kerana aku hanya perlu satu kali lagi pengampunan darimu
I know you know that I made those mistakes maybe once or twice
Aku tahu kau tahu bahawa aku membuat kesalahan itu sekali dua kali saja
By once or twice I mean maybe a couple a hundred times
Lebih dari sekali dua kali maksudku, mungkin beberapa ratusan kali
So let me, oh let me redeem, oh redeem, oh myself tonight
Jadi biarkan aku, oh biarkan aku menebusnya, oh menebusnya, oh diriku malam ini
Cause I just need one more shot at second chances
Kerana aku hanya perlu sekali lagi kesempatan kedua
Is it too late now to say sorry?
Apakah ini terlalu terlambat untuk meminta maaf?
'Cause I'm missing more than just your body!
Kerana aku bukan sekedar merindukan tubuhmu saja!
Is it too late now to say sorry?
Apakah ini terlalu terlambat untuk meminta maaf?
Yeah I know that I let you down
Ya aku tahu kalau aku sudah membuatmu kecewa
Is it too late to say sorry now?
Apakah sudah terlambat untuk meminta maaf sekarang?
I'm sorry, yeah
Aku minta maaf, ya
Sorry, yeah
Maaf, ya
Sorry
Maaf
Yeah I know that I let you down
Ya aku tahu yang aku telah membuatmu sedih
Is it too late to say sorry now?
Apakah terlalu terlambat untuk meminta maaf sekarang?
I'll take every single piece of the blame if you want me to
Aku akan menghilangkan setiap kesalahan jika kau menginginkan aku
But you know that there is no innocent one in this game for two
Tapi kau tahu kalau tidak ada yang harus disalahkan dalam permainan ini untuk kedua
I'll go, I'll go and then you go, you go out and spill the truth
Aku akan pergi, aku kan pergi kemudian kau keluar, kau keluar dan menumpahkan kenyataan
Can we both say the words and forget this?
Dapatkah kita berdua mengucapkan sesuatu katatdan melupakan ini?
Is it too late now to say sorry?
Apakah ini terlalu terlambat untuk meminta maaf?
'Cause I'm missing more than just your body!
Kerana aku bukan sekadar merindukan tubuhmu saja!
Is it too late now to say sorry?
Apakah ini terlalu terlambat untuk meminta maaf?
Yeah I know that I let you down
Ya aku tahu kalau aku sudah membuatmu kecewa
Is it too late to say sorry now?
Apakah sudah terlambat untuk meminta maaf sekarang?
I'm not just trying to get you back on me
Aku tak hanya coba tuk dapatkanmu kembali padaku
Cause I'm missing more than just your body
Kerana aku bukan sekadar merindukan tubuhmu saja!
Is it too late now to say sorry?
Apakah ini terlalu terlambat tuk meminta maaf?
Yeah I know that I let you down
Ya aku tahu yang aku sudah membuatmu sedih
Is it too late to say sorry now?
Apakah terlalu terlambat tuk meminta maaf sekarang?
I'm sorry, yeah
Aku minta maaf, ya
Sorry, yeah
Maaf, ya
Sorry
Maaf
Yeah I know that I let you down
Ya aku tahu kalau aku sudah membuatmu sedih
.
Is it too late to say sorry now?
Apakah terlalu terlambat tuk meminta maaf sekarang?
I'm sorry, yeah
Aku minta maaf, ya
Sorry, yeah
Maaf, ya
Sorry
Maaf
Yeah I know that I let you down
Ya aku tahu kalau aku sudah membuatmu sedih
Is it too late to say sorry now?
Apakah terlalu terlambat untuk meminta maaf sekarang?

Sunday, 3 January 2016

Gadis Berhijab Dari Malaysia Mirip Song Ji Hyo

Assalamualaikum....
Kalau hari tu kecoh pasal wajah Nora Danish yang mirip dengan wajah Song Ji Hyo dan ramai yang memberi pendapat tentang siapakah yang lebih cantik antara mereka berdua. Dan, semestinya pendapat aku ialah Nora Danish yang lebih cantik.
Okay. Itu perkara yang dah lepas. Dah lama dah. Perkara yang baru ialah, baru-baru ini kita media telah digemparkan dengan satu berita bahawa ada seorang gadis berhijab yang wajahnya mirip dengan aktress antarabangsa, Song Ji Hyo.
Dek kerana itu, banyak blog-blog terkenal seperti Oh! Bulan menggelar gadis itu sebagai Song Ji
Hyo Malaysia.
Dan, untuk pengetahuan, kisah tentang gadis ni dah jadi viral di laman sosial sehingga menyebabkan follower instagram gadis ni (@adirasalahudi) meningkat dengan mendadak
mencecah 38 ribu followers. Dan sekarang, gadis ni dah ada 54.2K follower di akaun IG-nya. Banyak kan?
Gadis yang ramai duk kata termasuk aku hampir seiras dengan Song Ji Hyo ini sekarang sudah berumur 20 tahun (2016) dan apa yang menarik ialah dia berasal dari
Terengganu. My hometown, yo ^_^
Tetapi sebenarnya jika diamati betul-betul wajah gadis ni, dia sebenarnya lebih mirip Nora Danish. Kan?
Hem. Tak kisah lah mirip sesiapapun, yang penting dia memang comel. Apa-apa pun, aku harap Adira Salahudi dapat memanfaatkan kecantikan wajahnya dengan memikat hati suaminya, bukannya lelaki-lelaki ajnabi di luar sana. Ye, kak? Hehe XD
Sumber : @adirasalahudi
.
Thanks for reading this entry ^_^ Kalau rajin, meh la visit blog saya di alamat ciksakuramerah.blogspot.com . Kalau rajin la :D
Salam sayang,
Meh aku belanja gambar gadis yang dikatakan mirip Song Ji Hyo ni. Jangan lupa berikan pendapat korang, ye? Hehe..

Saturday, 2 January 2016

Hari Pertama Persekolahan Sesi 2016

Assalamualaikum dan selamat pagi dunia serta seisinya.
Hari ini Ahad, 3 Januari 2016 dan hari ini adalah hari pertama persekolahan untuk sesi 2016 bagi pelajar-pelajar di negeri Terengganu, Kelantan, Kedah dan Johor.
Di kala orang lain sedang nyenyak tidur dibuai mimpi yang entah pape, aku sekarang ini sedang menaip entry ni sementara tunggu tok imam surau melaungkan azan Subuh. (Pergh! Ayat tak boleh blah. Skema habis!) Hehe.. Dah lama aku tak tunggu tok imam azan Subuh. Selama sebulan cuti ni, kalau aku dengar azan Subuh pun aku wak lex wak dek je. Nanti kul 6 pagi baru aku bangun. Kalau rajin sikit kul 3 pagi. Tapi kalau bangun kul 3 a.m pun nanti kul 3.30 a.m aku tido balik XD
Hem.. Memang ada hikmah jugak aku bersekolah jauh ni.
Bermula pada hari ini, rutin aku kembali seperti biasa iaitu bangun pukul 5 pagi. Aku bangun awal pagi sebab nak bersiap awal dan cepat ya supaya nanti tak ditinggal bas. Almaklumlah, kite ni menumpang ;-(

Tapi, seperti yang aku katakan di atas, kalau aku rajin, jam 3 pagi tu muka aku dah basah. Tapi lepas tu aku akan tido balik ya tuan puan.
Hem... Aku rasa lepas ni aku kena istiqomah ler. Jangan kalau rajin je baru bangun kul 3 pagi. Tapi kalau malas aku buat donno je noh. Oleh itu, aku telah menge-set-kan jam handphone aku supaya berdering tepat jam 0300. Insha Allah, lepas ni takkan ada lagi unsur 'kalau aku rajin aku bangun ler'.
Okeh. Apa yang aku dah melalut pasal kul 3 pagi pun aku tak tau... Okey, abaikan saje, ye?
Sejak 30 Disember 2015, aku perasan dan dengar, bila kul 6 pagi je tok imam akan laungkan azan Subuh. Haaa. Peka tak? Peka tak?? Hiks XB So, bermula pada hari ini aku dah set-kan jadual bahawaa tepat jam 0555 aku akan sarungkan telekung sembahyang ke tubuh aku supaya nanti senang aku nak solat. Tak payah terkocoh-kocoh.
Untuk pengetahuan engkorang, ya. Bas sekolah yang datang ambil aku  tepat jam 0615. Kalau lewat pun paling kurang jam 0630. So, means aku ada masa selama 15 ke 30 min je untuk solat, pakai tudung, pakai stoking, ambil beg, botol air serta telekung sembahyang dan tafsir Quran kemudian kuar rumah untuk pakai kasut dan berjalan ke jalan besar yang CUMA 10meter je dari rumah ayah aku. Aku takde rumah ya kawan-kawan.
Kalau 30 min tu mungkin sempat la walaupun sumpah aku terkocoh-kocoh giler. Tapi kalau 15 min tu, eh kirim salam je la. Tak sempat la brader. I pakai tudung 10minit U tau tak?????
Sebab tu kalau awal-awal tahun memang kerja mak aku adalah memekik panggil nama aku suruh cepat sebab takut nanti tertinggal kerana ditinggal bas yang dipandu oleh pak cik bas yang aku panggil Pok Mat Bas. Haha, hebat nama gelaran kau, cik.
And.... Aku tak suka awal tahun sebab setiap pagi aku kena bergerak macam kilat! Kalau start bulan Jun centu aku suka la sebab dah boleh lenggang kangkung. Masa tu mungkin waktu Subuh masuk dalam jam 0545 or 0550 like that (aku pun tak ingat) so lepas solat tu boleh la aku bergerak macam sepupu sepapat siput sedut. Tak payah laju-laju. Penyakit semput pun automatically akan hilang. Yeay!
Untuk pengetahuan engkorang lagi, aku kan bangun awal kan. And aku ni pulak jenis yang suka tido lambat and tak boleh tido awal so waktu  tido aku conform-kompem la sikit je. Paling banyak pun mungkin 4-5 jam. And paling sikit pulak 2-3 jam.. So.... Bila aku pergi sekolah tu memang mengantuklah, kan? And, guess what? Aku tido dalam bas. Setiap pagi (tipu)dalam bas, otw ke sekolah tu, aku akan tido at least 30min. Tapi, sejujurnya aku tido-tido ayam je. Kawan, cenggane aku nak tido-tido ikan kalau Pak Mat Bas on radio Hot FM sound sampai 90% ?? Tak boleh XX Tak boleh XX Dah lah sit aku dalam bas dekat je dengan radio. Memang mengganggu. Tapi mengganggu pun, boleh lagi aku tidur walaupun just tido-tido ayam XD
Jauh sangat ke sekolah dari rumah aku tu sampai boleh tidur dalam bas??
Hem.. Nak kata jauh tu tak lah jugak TAPI jauh la jugak. 7KM dan memakan masa 1 jam untuk sampai ke destinasi JIKA menaiki bas sekolah. Kalau naik motor dengan kakak aku ambil masa 15min je :p Ehh?
Sebab hari ni hari persekolahan yang pertama, memang konfem lah ada perhimpunan. Dan... Aku bersyukur sangat sebab tak perlu bersesak dalam dewan (luckily my school is girl's school so there's no student lelaki :D ) sebab aku ni MPP (pengawas sekolah) ye uolls XD so aku bebas berkeliaran di sekitar dewan. TETAPI sebenarnya, bukanlah perkara 'bersesak di dalam dewan' yang aku takutkan. Apa yang aku risau sekarang ni ialah apa yang bakal berlaku pada pagi ni kat sekolah. November tahun lepas sekolah aku telah menerima pengetua (p'puan) baharu. Aku tak kenal pun siapa dia tapi yang aku tau, ramai students kata dia ni GARANG! Heee… Takutnya!
Akantetapiwalaubagaimanapun, aku doa agar perjalanan perhimpunan pada pagi ini akan berjalan secara soft and smooth je. Insha Allah.
Oh, ya. Lupa nak beritahu. Pada pagi ini, aku akan melangkah ke kawasan sekolah dengan memegang title as a PT3's VICTIM.
Apa yang aku rasa dengan title tu?
Semestinya tidak percaya kerana aku masih rasa yang aku ni pelajar tingkatan 1 yang akan menjalani program orientari pada hari esok. Aku ingat lagi, first day aku masuk sekolah menengah, waktu rehat, aku join satu grup ni. Grup dari sekolah lain yang aku langsung tak kenal diorang tapi salah seorang dari ahli grup tu dah jadi BFF aku dah sekarang. Okey, bukan tu yang aku nak citer.
Sepatutnya, 2 orang student dari sekolah rendah aku terpilih untuk masuk ke sekolah menengah aku sekarang iaitu aku dan Aina (kawan aku). Tapi, masa first day tu aku tak nampak pun bayang Aina so aku keseorangan. Semasa waktu rehat, aku join-lah grup seperti yang aku tulis kat atas untuk pergi rehat di kantin. Masa kat kantin, aku tengok lah ada seorang student ni yang of course pompuan bersandar kat tiang kantin.
Masa tu, dalam hati aku dah terdetik, 'Eh, tu Aina!'. So, cepat-cepat lah aku pegi kat budak pompuan tu. Bila aku tegur dia and dia pandang aku, haaa, memang betul INI AINA. Aku pun pegang la tangan dia sebab masa tu memang aku over excited plus happy. Gila tak? Jumpa geng aku kot. Lepas ni, aku tak keseorang lagi. Yeay! (Dialog aku.) And, guess what? Air mata aku menitik. Lol -,-"
Hahah :D Macam Loser gila sebab nangis just because aku TERjumpa kawan aku. SHa, itu bukan segmen pilih kasih, okay :p
Bila ingat balik, memang aku akan gelak or sengih sengsorang. Lawak ar... Camne la air mata boleh jatuh???
Tapi, takpe. Itu 2014 punya citer. Dah 2 tahun pun berlalu.. Dan, alhamdulillah, aku kini lebih matured. Kalau jumpa kenkawan sekolah menengah, takde dah nak berdrama sampai kuar air mata tapi Insha Allah aku akan tampar bahu diorang macam yang aku buat tahun lepas (2015).
Note:
Kawan sekolah menengah je aku buat centu, okeh. Kawan sekolah rendah tak boleh buat cenggitu sebab diorang ni jenis yang lembut dan tidak suka malah benci akan keganasan. Kawan sekolah menengah ni pulak jenis yang RARE dan OPEN. And, we all pun jenis yang OKAY-OKAY je. Tepuk-tampar-gusti-kejar-mengejar itu just a common thing for us. Sekolah student semua perempuan kan, biasalah. Bebas! Tak payah susah-susah nak control ayu plus bajet lawa nak tudung jentak jentik jentuk.
Oh, aku sangat tak sabar nak tampar bahu kenkawan aku and gelak dengan diorang. Sebulan lebih tak jumpa memang buat aku rindu kat diorang. Sangats!
Hem... Apa lagi eyh nak cite? Aku rasa tak ada dah kot UNTUK PAGI NI. Petang ni tak tau la..
Okey-lah. Aku stop entry aku kat sini dulu, ya? Petang ni kalau aku rajin aku update lain entry and share about what I have done/did today. Okay, guys and girls?
Ok-lah. Bye. Annyeonghasayo. Sayonara. Assalamualaikum W.B.T .
.
Thanks for reading this entry ^_^
.
Salam sayang,
My school shoes for this year = ̄ω ̄=

Friday, 1 January 2016

Cinta Kerana Allah

Assalamualaikum...

.
Untuk entry kali ini, aku nak sharekan something kat korang (lagi) . Tapi aku tak taip dalam bentuk abjab. Aku just upload pic. Kata orang, biarlah gambar yang berbicara. Eheh! Bolehkah begitu?
Haaa. Kalau nak tahu, sudi-sudikanlah meng-scroll ke bawah dan lihat gambar apa yang aku upload di sini, ya? Hehe.
Okey-lah. Sampai di sini sahaja aku menaip ;-) Selamat tinggal. Heh.
Thanks for reading this entry ^_^

 
 
 
 

Berbuat Baik Kepada Kedua Ibu Bapa

Assalamualaikum...
Hari ni aku nak share something dengan korang yang sudi baca belog aku ni. Hope dapat beri manfaat kepada kamu-kamu semua :)
------------------------------------------------------------------------
Perkongsian sesi berharga bersama
Imam Masjid Nabawi Syaikh Dr Abdul Muhsin Al-Qasim
Sabtu 2/1/2016, Kuliah Subuh di Masjid Muhammadi, Kota Bharu sempena lawatan Sheikh ke Kelantan.
------------------------------------------------------------------------
BERBUAT BAIK KEPADA KEDUA IBUBAPA
("Topik nampak simple," kata Sheikh. Tapi ramai yang tidak berapa ambil berat.)
***
Sebaik-baik ibadah selepas ibadah kepad Allah.
Kunci kebahagiaan dalam kehidupan.
Suami taat kepada ibubapa, isteri akan taat kepada suami. Begitu juga anak-anak.
Lebih afdhal daripada berjihad di jalan Allah ⇨ Jihadlah dengan berkhidmat kepada kedua ibubapa jika mereka masih ada.
Siapa yang berkhidmat kepada ibubapa, termasuk dalam kalangan ahli syurga.
Banyakkan berdoa kepada kedua ibubapa.
Kenapa Allah suruh buat baik kepada ibu bapa?
= Kerana ibu dan bapa sebelum kahwin, mereka usaha cari pasangan yang baik untuk dapat anak yang soleh serta solehah. Usaha mereka sebelum kita ada lagi.
Bila kahwin, ibu mengandung, bawa anak dalam kandungan 2-3kg, 9 bulan, bawa kesana kesini, bayangkan ibarat bawa air dalam jag berat ke sana ke sini, baju pulak kena tukar saiz yang sesuai dan sebagainya.
Bapa pula ambil berat sepanjang 9 bulan jaga ibu mengandung, cari makanan yang baik-baik, vitamin la dan macam-macan lagi.
Melahirkan anak pun susah. Pakar pun tak dapat cari cara bagaimana nak beri ibu beranak tapi tak sakit selain dari pembedahan. Tapi, kalau pembedahan, waktu untuk berpantang pula lama. Lihat, Allah nak bagi rasa cara yang telah ditetapkan juga untuk melahirkan anak.
Saiz anak besar, keluar melalui jalan yang sempit, betapa sakitnya. Sumpah! Tak boleh nak bayangkan. Mak aku kata, sakit nak melahirkan anak itu macam nyawa kat atas bubun kepala. Nak putus nyawa dah.
Dah lahirkan anak, pilih nama yang baik dan indah pula. Menyusu lagi. Semasa menyusu, seseorang ibu itu MESTI menjaga pantang larang yang telah ditetapkan sepanjang tempoh penyusuan.
Bapa pula susah payah nak cari nafkah nak membesarkan kita.
Dah bagi susu, keluar pula najis, basuh dengan tangan tanpa sedikitpun ada rasa geli. Bapa pula susah belikan lampin nak bagi selesa anak.
Selepas itu, hidup dalam keadaan 'emergency' sahaja. Anak menangis, bangun, pampers penuh tengah malam, tukar, pergi mana-mana kena bawa anak.
Selepas 2 tahun, habis menyusu, mula makan, ibu bapa suap pula. Anak sentuh makanan, sentuh ibu bapa, kotor, ibubapa tak marah pun sebab mereka sayangkan anak.
Ibubapa tengok minat anak pula. Apa yang anak suka, dibeli, diberi.
Anak nak makanan yang ibubapa suka, mereka beri walaupun tiada yang tinggal untuk mereka.
Anak sakit, cari doktor yang baik dan hebat. Rela keluar duit sampai 3 angka semata-mata nak nak anak sihat.
Sampai anak umur 7 tahun, pilih sekolah yang baik dan hebat pula.
Kalau anak sakit gigi, pergi klinik cari doktor. Keluar duit lagi.
Untuk pengetahuan, bapa kita dah belanjakan lebih 100k untuk besarkan kita. Mungkin sampai SEJUTA. Bagaimana pula kita 'beri' dan 'buat' sebagai balasan kepada dia sekarang?
Apabila anak masuk sekolah, cari pula pakaian, buku dan sebagainya untuk menyekolahkan anak.
Dah besar, nak kahwinkan pula. Habiskan pula wang untuk majlis perkahwinan terutama anak perempuan. Kalau anak lelaki, bapa mungkin tolong top-up kan wang hantaran sebab kesiankan anak tak cukup duit untuk penuhi permintaan wang hantaran kedua bakal mertua.
Bila dapat menantu dan cucu, ibu bapa pula yang sibuk dan terlebih gembira.
Tiada siapa tahu kesusahan yang telah / pernah / akan dilalui ibubapa selain daripada Allah.
Sebab itu Allah peringatkan agar jangan berkata 'buruk' kepada mereka walaupun 'uh' dan 'ah'. Dan Allah perintahkan kita untuk mendoakan mereka.
Untuk berbuat baik kepada ibubapa, bukan sekadar bagi duit / benda, tapi kena berkomukasi dengan mereka. Mereka sebenarnya rindukan kita dan mereka langsung tak mahukan harta (duit) kita.
Walau sebesar manapun kita, selagi ibubapa masih ada, selagi itu mereka anggap kita sebagai anak (kecil).
Apabila mereka tiada, berbuat baiklah kepada sahabat-sahabat mereka. Apabila mereka tiada, sentiasalah mendoakanlah mereka.
***
Kepada engkorang yang baca entry ni, nanti, peluk dan ciumlah kedua ibu bapa, beritahu kepada mereka yang kau baru sahaja baca satu entry blog tentang berbuat baik kpd ibu bapa. Berbuallah dengan mereka. Banyak yang mereka nak katakan, sebenarnya.
Aku doa supaya kita jadi anak yg suka dan selalu berbuat baik kepada ibu bapa. InsyaAllah.
~ Sekian ~
.
Thanks for reading this entry ^_^
.
Salam sayang,
-Last pic for last year (2015). At Kampung China, Kuala Terengganu.-

Aku Pembawa Talasemia

Assalamualaikum and hye semua :') . :') . Hanya mampu senyum. . Soooo, I gonna go to Klinik 1Malaysia at UTC, PB Square, K. Te...