Thursday, 31 December 2015

Aku Jealous Dengan Aiman Banna Dan Hani Nabila

Assalamualaikum...
.
Yes. Aku jeles gila dengan Aiman Banna dan Hani Nabila. Kenapa? Kerana kisah cinta diorang sweet angat. Kahwin muda dan bercinta selepas nikah. Wow XO
Okeh. Sebelum aku bercerita dengan lebih lanjut kenapa aku jeles dengan couple dua orang tu, meh la aku story sikit pasal diri aku.
Sejujur jujurnya, aku langsung TAK jeles dengan mana-mana manusia yang ber-couple. Tak kisahlah diorang tu siapa. But, seriously, aku memang tak jeles. Diorang bersayang ke, ber-baby ke depan aku or di media sosial, lantak la. Aku tak heran.
Kenapa kau tak heran and tak jeles, SHa? Diorang sweet kot! Kau tau tak pakwe dia beri teddy bear yang boleh bersuara sebut, "I love you so much!" kat dia. Dah la teddy bear tu mahal. Waaa. Sweet ngat!!! Aku tengok diorang memang sweet couple lah!"
Okeh. Kau tengok diorang sweet couple, bukan aku.
Kenapa aku tak jeles dengan manusia yang ber-couple? Kerana mereka cuma nampak 'indah' dan 'bahagia' pada mata manusia, bukan pada pandangan Allah.
Dalam sedar, mereka sebenarnya sedang buat dosa. Berpegangan tangan antara lelaki dan perempuan padahal mereka takde hubungan apa-apa pun.
Bercinta, bermadah kasih dan bersayang-sayang macam suami isteri padahal diorang tu tanggungjawab mak ayah diorang lagi.
Sebenarnya
Aku kesian dan takut sangat bila tengok pasangan 'couple' dating dan buat perkara yg seangkatan dengannya dan yg tidak sepatutnya.
Kenapa aku kesian?
Kerana diorang tau apa yang diorang buat tu salah but diorang still buat perkara tu like there's nothing wrong.
Dan, kenapa pula aku takut?
Kerana aku bimbang aku akan jadi macam diorang.
Aku mengaku aku ni mulut celopar sedikit. Kalau tengok pasangan 'couple' dating or berpegangan tangan ke, memang mulut aku cepat je akan kata, "Dia buat gitu, dia dok belajar agama ke? Dokkan dok tahu kot mende dia buat tu saloh."
Ayat yang sama akan aku ulang apabila perkara yang sama berlaku di depan mata.
Aku takut sangat kalau aku yang belajar agama ni jadi macam diorang. Aku takut sangat kalau aku buat perkara yang aku tau salah tapi aku anggap macam perkara tu betul.
Begitulah..
Okey-lah. Stop story pasal aku..
***
Yes. Aku jeles gila dengan Aiman Banna dan Hani Nabila. Kenapa? Kerana kisah cinta diorang sangat sweet. Kahwin muda dan bercinta selepas nikah.
Aku (sangat) jeles sebenarnya dengan orang yang bercinta selepas nikah. Kenapa? Kerana aku tau cinta selepas nikah itu sangatlah sweet. Lagi-lagi kalau dua-dua sama suka, sayang, kasih dan cinta. Perasaan dia heaven sangat. Terasa seperti berada di syurga dunia. Oceh...
Bagaimana aku tahu? Aku dah ada pengalaman ke?
Ada pengalaman? Oh, tidak. 15 Januari 2016 depan aku baru akan berumur 15 tahun. Macam mana nak ada pengalaman.
Tapi bagaimana aku tahu?
Hehe. Aku adalah baca dan dengar kisah cinta di antara Rasulullah S.A.W dan Aisyah R.A . Sweet angat! Sampai ada suatu ketika tu aku rasa teringinnn sangat nak jadi Aisyah R.A dan bercinta dengan Rasulullah S.A.W . Giler tak giler aku ni.
Tapi aku sedar, aku takkan pernah dapat jadi Aisyah R.A sebab Allah dah tetapkan aku untuk jadi Siti Halimah. Dan Allah juga dah tetapkan siapa jodoh aku dan Rasulullah S.A.W bukanlah orangnya.
Aku jugak ada baca kisah-kisah cinta selepas nikah and kelebihan cinta lepas nikah. Haaa. Lagilah membuak-buak dalam hati aku ni nak bercinta lepas nikah -_-#
Pasal Aiman Banna and Hani Nabila kahwin muda tu, aku setuju sangat dengan tindakan diorang. Kalau dulu aku fikir orang kahwin muda ni especially perempuan adalah seorang yang tak menghargai zaman remaja, tak ada cita-cita and banyak lagilah and guess what? Semua perkara yang aku fikir tu, semuanya perkara yang negatif.
But, now I realize that kahwin muda ni sebenarnya bagus. Dapat mengelakkan zina. Kenapa? Kerana kalau ada dua manusia yang saling suka-menyukai tetapi tidak diikat dengan ikatan pernikahan, perkara yang tak elok akan berlaku. Seperti? Couple. Paling teruk zina.
Heee... Takut aku!
Kalau korang tanya aku, 'SHa ni nak kahwin muda ke?'
Hehe. Jawapan aku, 'Kalau dah sampai seru, kahwin juga. Umur itu cuma angka.'
Aku tak berani nak beri komen pasal kahwin muda ni sebab mak aku dah cakap awal-awal,
"Kalu nok blajo, wak care nok blajo. Dakyoh sibuk-sibuk nok kahwin mude macang orang laing."
Translate :
"Kalau nak belajar, buat cara nak belajar. Tak payah sibuk-sibuk nak kahwin muda macam orang lain."
Kakak aku (19 tahun) selalu cakap pasal 'nak kahwin' (Harap maklum. Tiada perkataan muda di dalam ayatnya.) dan mak aku setiap kali itulah mak aku akan 'sound' dia. Kawan kakak aku pun pernah tanya mak aku, camne kalau dia nak pinang kakak aku? And, mak aku jawab straight to the point yang dia nak kakak aku habiskan pelajaran dulu.
Fyi, kenkawan kakak aku yg sekolah menengah dah ramai yang kahwin dan ada yang dah ada anak dua. Huhu. Bagaimana dia hidup? Aku pun pelik.
Best friend kakak aku pun dah kahwin bulan Mei lepas dan sekarang stay kat KL. Ikut suami... So, tinggalah dia keseorangan.. Kakak aku TAK couple, okey.
Okey-lah. Sampai di sini sahatja entry aku untuk kali ni.
Thanks for reading this entry ^_^
.
Salam sayang,
(Lihat gambar di bawah.)
Insha Allah.
"Kita (manusia) hanya mampu merancang. Dan sebaik-baik perancang ialah Dia, Allah S.W.T ."
→_→ Aci tak kalau aku nak jadi macam Aiman Banna dan Hani Nabila? ←_←
Hiks XD
Gatal kau XOXO

Wednesday, 30 December 2015

Status Facebook Tahun Baru Yang Lapuk

Assalamualaikum..
Ketika aku menulis entry ini, jam menunjukkan pukul 7.50 a.m . Ada lagi beberapa minit untuk aku bersiap sebelum jam 8.30 a.m . Hari ini, aku akan ke sekolah rendah aku sebab hari ni adik-adik aku daftar sekolah. Tapi, tujuan aku ke sana bukanlah untuk daftarkan adik-adik aku. Tapi, aku ke sana sebab nak jenguk sekolah lama. Rindu *^▁^*
Okeh, aku tulis entry ni bukan sebab nak beritahu apa aktiviti aku pagi ini. So, kita tutup cerita kat atas.
Hari ni Khamis, 31 Disember 2015 iaitu hari terakhir di tahun ini, 2015. Esok, kita akan melangkah ke tahun baru dan hari yang baru. Ya, esok 01 Januari 2016. 15 hari akan datang, tarikh akan menjadi 15 Januari 2016. Cepat-cepat mark kelendar anda kerana hari itu ialah HARI JADI AKU. Heh XD
Status Facebook Tahun Baru Yang Lapuk
Kalau engkorang ada akaun FB and biasa online FB pada 31 Disember, mesti korang akan terbaca status yang berbunyi begini.
Kalau sesiapa yang masuk tandas pada malam ini jam 11.59 p.m , anda akan keluar pada tahun hadapan.
Haaa. Lebih kurang begitulah bunyinya status tu.
Untuk pengetahuan korang (kalau korang tak tahu lagi la.) status ni sebenarnya dah lapuk. Aku start ada akaun FB masa tahun 2013. Masa tu aku darjah 6. Time malam 31 Disember 2013, memang banyak giler Facebookers yang update status seperti di atas.
Kalau masa tu, aku ingat 'benda' tu baru lagi. So, aku pun copy la jugak. Tapi, bila tengok 31 Disember 2014, status yang sama berulang. Dan.... Aku baru tau yang sebenarnya status tu dah lama. Sebenarnya... Haks XD Kesian deh gue T_T
Apa motif aku buat entry ni?
Hehe. Aku sebenarnya nak berpesan kepada engkorang yang baca belog aku ni and ada akaun FB supaya on9 FB malam ni dan tengok ada tak manusia-manusia yang hapdet entry sebegitu.
Kalau ada, jelas lagilah nyata bahawa mereka meng-kopi status orang lain kemudian mem-pasta-kan status itu di FB sendiri.
Jujur.
Sebenarnya aku bosan tau main FB ni. Kenapa? Kerana kebanyakan Facebookers giler glamour and batak hot. Apa itu batak? Sila tanya orang lain sebab aku tak reti nak explain.
Kenapa aku kata kebanyakan Facebookers giler glamour and batak hot? Kerana setiap kali aku buka newsfeed FB aku, aku akan nampak dan TERbaca status dari orang yang sama. Kadang-kadang bila buka newsfeed, ada 7-8 status dari akaun FB yang sama DAN kesemua status dia adalah status yang di-kopi-pasta dari GOOGLE.
Boring, okay.
Okeh-lah. Sampai di sini sahaja dulu entry aku untuk kali ini. Malam ni aku hapdet entry lain pulak kalau aku rajin. Sebab aku ni malas sikit nak hapdet meng-hapdet ni.
Okei, dah. Babai!
.
Thanks for reading this entry ^_^
.
Salam sayang.
Me and my sister. Dalam family, kitorang berdua je pompuan. Lagi 3 lelaki. So, kitorang boleh dikatakan rapat lah ∩__∩

Tuesday, 29 December 2015

2016 Aku Exam Besar

Assalamualaikum...
.
.
Sebenarnya aku tak ada apa sangat nak tulis. Just nak beritahu yang aku rindu sesangat kat belog aku ni. Belog ciksakuramerah.blogspot.com . Dah lama benar rasanya aku tak buat entry baru. Alahai, rindunya...

Hari ni 30 Disember 2015 dan lagi  sehari kita selaku manusia-manusia di seluruh dunia bakal menjengah ke masa hadapan. Yeah! 2016 bakal menjelma.

Tak seperti tahun-tahun sebelum ni, 2016 sangatlah tidak dialu-alukan untuk hadir kerana pada tahun 2016 aku akan berusia 15 tahun dan budak 15 tahun selalunya akan dikaitkan dengan suatu pembunuh akal pelajar bersiri iaitu PMR. Tapi sekarang PMR telah dibubal. Alhamdulillah. TAPI, yang tak best-nya ialah sebab PMR telah digantikan dengan PT3.

Cakap pasal PT3 ni, aku tak ada masalah pun sebenarnya dengannya. Aku OK je dengan PT3. Tapi yang buat aku kurang suka dengan PT3 ialah kerana dia bersahabat baik dengan PBS. Untuk pengetahuan anda semua, PBS merupakan musuh terbesar aku selepas syaitan.

KENAPA!?

Kerana PBS ni jahat. Mengada! Nak ber-band-band bagai. Band yang diberi ialah band 1 hingga band 6. Nak dapat band 6 bukan senang, kau tahu. Susah! Kalau kau nak dapat band 6 untuk sesuatu subjek tu, misalnya BM, semua ujian yang diberi kau kena dapat band 6. Katakanlah, subjek BM ada 5 ujian. So, means kelima-lima ujian tu kau  kena dapat band 6 barulah kau boleh dapat band 6 untuk subjek tu. Kalau ada 5 ujian, 4 ujian kau dapat band 6 dan satu ujian kau dapat band 5, maknanya subjek tu kau dapat band 5. BUKAN BAND 6. Argh!! Apakah ini???

Yang buat aku lebih tak puas hati ialah, kalau student dapat band 6, pihak atasan akan datang check sama ada betul ke tak dan boleh ke tidak student tu dapat band 6. Nampak sangatlah diorang tak percaya dengan kemampuan student. Heh.

Tapi, takpe. Aku tak kisah pun pasal PBS tu. Musuh, kan? Musuh tak kan ambik tau hal musuh lain. Yup!

Pape pun, aku sayang PT3 walaupun bentuk soalannya membunuh kerana 100% subjektif. TAPI TAKPE. Bentuk soalan aje yang membunuh. Soalannya tidak. Bak kata cikgu aku, "Soalan mudah je.." Ya. Memang soalan mudah TAPI jawapannya belum tentu mudah dan kau boleh jawab okeh :p
Dah lah. Malas pulak aku nak membebel kat sini. Kalau aku membebel pun, bukannya ada orang baca. Sedih giler kot aku tulis entri panjang-panjang tapi takde orang baca ;( Takpe ar ceni. Tak ada orang nak baca belog aku. Takpe ar. Takpe ar.

Biarlah aku membebel sengsorang di sini dan berpijak di bumi yang nyata. Sobs ;( XOXO
Apa-apa pun, aku harap kalau ada sesape yang baca entri ni, rajin-rajinkanlah doakan aku, ya? Semoga aku boleh dapat keputusan yang cemerlang dalam exams pada tahun hadapan.
Untuk pengetahuan engkorang. Tahun depan, 2016 aku akan menghadapi 3 exam besar iaitu exam IDADI dan KKQ (Kelas Kemahiran Quran) pada bulan Jun dan exam PT3 pada bulan Oktober. Kau rasa?

Aku tak rasa apa-apa. Biarlah masa yang menentukan. Eceh XD

Disebabkan aku tahu para pembaca belog aku (tak tau ada ke tidak XD) semuanya baik-baik dan rajin-rajin belaka, jadi ayuhlah sama-sama bacakan doa untuk aku secara berjemaah, ya?

Doa untuk manusia bernama Siti Halimah :
Ya Allah Ya Tuhanku, kau bukakanlah hati dan minda Siti Halimah untuk menerima segala ilmu yang telah dan akan dicurahkan oleh guru-guru yang terpilih. Ya Allah, kau kembalikanlah ingatan Siti Halimah akan apa yang telah dipelajarinya selama ini ketika menjawab soalan peperiksaan. Kau bantulah dia, Ya Allah.. Kau jadikanlah dia seorang yang bijak pandai dalam hal dunia dan akhirat. Ya Allah, kau berikanlah dia kejayaan dalam setiap apa yang dia ceburi. Kau berikanlah dia kejayaan di dunia dan akhirat. Kau berikanlah dia keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan-peperiksaan yang bakal dia hadapi. Jika dia berjaya, janganlah kau letakkan sedikit pun perasaan bangga diri dan riak dalam diri dia dengan kejayaan yang dia peroleh kerana kejayaannya itu datangnya dari Engkau, Ya Allah. Amin Ya Rabbal Aalamin...

Terima kasih kerana berdoa untuk saya. Hehe XD . Saya sayang awak :*

OK-lah. Sampai di sini sahaja tinta cinta aku untuk kali ini. Lain kali aku buat entri baru pulak, ya? Hehe.

.
Thanks for reading this entry ^_^
.
.
Salam sayang ⊙﹏⊙
I love the scenery so much!! SAWAH PADI.

Sunday, 6 December 2015

Fatin Liyana Mengandung

Assalamualaikum & hello.
Semalam aku bosan sangat sebab takde benda nak buat (tipu. buang sangat.). Niat di hati nak tengok separuh akhir 3 muzik-muzik tapi pak sedare aku sibuk je nak tengok bola Selangor vs Pahang. Hem.. Takpe ar camni. Takpe-takpe. Sobs..
So, disebabkan tak tau nak buat apa, boring, aku pun bukalah instagram and macam biasalah stalk IG @dr.afl . Sebenarnya aku tak tahu nak stalk IG sape >_<
Duk tengah-tengah stalk tu, aku adalah ternampak satu gambar ni. Gambar kertas yang bertulisan sambung-sambung. LOL. Takkanlah dr.afl nak upload gambar kertas kosong -_-
Disebabkan perasaan curious yang melampau-lampau, aku pun buka ar gambar tu. Bila dah buka, dah tengok tu, aku try ar nak baca tapi malangnya tidak boleh kerana tak nampak. Tulisan dia halus giloss kot.
TAPI. Aku tau ar sape yang tulis surat tu. Manusia yang tulis surat tu siapa lagi kalau bukan Dr. Anwar, kan? Kan? Kan? (sila baca dengan suara gedik.). Beliau kan style sweet gituu.
Disebabkan perasaan inquiry aku ni memang tahap infinite, so aku try jugak baca apa yang Dr. AF tulis. And, first and the only word yang aku nampak and boleh baca ialah "sayang" .
Dalam hati aku ni, alah, nape ar Dr. AF ni sweet angat!!! (Tipu) Sebenarnya aku cakap, "Kan best kalo aku dapat laki macam Dr. AF ey. Oloh, cuwit angat!!" Maafkan hamba kerana menggunakan bahasa alien => cuwit
Lepas tu aku baca pulak caption yang Kakpaten (FL) tulis and.... aku tergamam! FL mengandung!!? Seriously???? Aku tak caye!! Rasanya baru 7 bulan lepas Dr.AFL kahwin, sekarang ni dah ngandung. Oh, God!!
Tak caye? Hem, tak caye?? Alah, nape tak caye?? Aku cakap jujur tau!!
Kalau tak caye, boleh tengok gambar di akhir entry.
Apa-apa pun, aku nak ucapkan tahniah kat Fatin Liyana dan Abang Anwar Fazal sebab dah jadi baba and ummi to be..
Huhu. Tak sabar pulak aku rasa nak tengok AFL junior lahir kat dunia ni. Camne agaknya eyh muka dia nanti? Kalau perempuan mesti cantik macam Kakpaten. Kalau laki pulak mesti sado macam Abang Anwar.. HEHE.
To Kakpaten yang comey lotey cun melecun tertarik kebaboom boom tuu (dah kenapa melebih sangat aku puji ni??) , SHa nak Kakpaten jaga diri elok-eloh. Jaga pemakanan and kesihatan. Rehat biar cukup and makan pun kena manyak-manyak tau! Kalau tak nanti baby dalam perut Kakpaten tu kurus keding macam Kakpaten jugak, kan..
And, to Abang Anwar, take good care of my Kakpaten eyh?? Eh, salah-salah! Our Kakpaten. Tak boleh tulis my kakpaten sebab aku tau ramai orang sayang kakpaten. Bukan aku sorang je.
Moga Kakpaten and baby sihat-sihat je. Aminnn...
.
.
.
Thanks for reading this entry ^_^
.
Bukti Fatin Liyana mengandung ada di bawah ni ⇩⇩⇩⇩
Cc: @dr.afl

Thursday, 3 December 2015

Dah lama aku tak upload gambar kat Facebook

Assalamualaikum!

Sebelum aku start "bercerita", meh aku beritahu satu info.
Untuk pengetahuan korang, aku sebenarnya ada dua akaun FB. Akaun pertama bernama QASEH SUCI and akaun kedua SITI HALIMAH. Cepat-cepat log in FB anda dan add saya laju-laju. Nanti anda juga akan di-approve laju-laju. Hehe.

Dah lama aku tak upload GAMBAR AKU kat FB.

Ye. Sebenarnya memang dah lama aku tak upload gambar aku kat FB. Dah lama sangat . Aku pun dah lupa bila kali terakhir aku upload gambar aku kat FB. Yang aku tahu, dah berbulan jugak la FB aku tu TIADA gambar aku. Maybe sejak tahun lepas kot. Entah la. Aku pun dah tak berapa nak ingat.

Kenapa aku tak upload gambar aku kat FB?

Emm. Sebenarnya aku malas nak ulang cerita. Tapi disebabkan kali ni aku just perlu taip je pasal 'kisah' tu, so takpe lah. Aku rajinkanlah diri aku. Korang sepatutnya bersyukur sebab aku jadi rajin hari ni.

Kalau tak silap aku, perkara ni berlaku tahun lepas. Tapi masih segar lagi la dalam minda aku ni. Aku pun tak tahu kenapa aku tak boleh lupakan 'kisah' ni. Mungkin 'kisah' ni beri impak yang besar KOT kat aku.

Sebenarnya kisahnya begini.

Ada seorang lelaki ni (identiti dirahsiakan), aku namakan dia Ali (bukan nama sebenar). Aku kenal Ali ni sejak aku darjah 6. Sekarang ni pun aku dah form2. Aku ni DULU suka sangat upload gambar aku kat FB. Kira macam upload gambar aku tu hobi aku la. Aku start upload gambar sejak form 1 (2014). Oh, ye. Aku upload gambar kat FB SITI HALIMAH je.

Suatu hari yang hening tu, aku adalah chatting dengan Ali ni kat FB (kitorang sebenarnya jarang chatting). Selepas itu, aku tak tahu macam mana 'ia' bermula dan berakhir, yang aku ingat dia ada hantar chat kat aku yang berbunyi begini, "Ko upload gambar cantik-cantik kat FB lepas tu lelaki puji ko then ko melt. Ko ingat elok ke!?" Haa. Lebih kurang begitu la bunyi-nye mesej tu. Sebenarnya aku tak setuju dengan statement dia yang aku upload gambar cantik-cantik tu sebab aku tengok gambar-gambar aku kebanyakannya perasan cantik jekkk.

Bila aku baca mesej yang dia hantar tu, terus aku rasa SENTAP. Bayangkan, lelaki tegur aku. Waktu tu aku baru lagi di tingkatan 1 kalau tak silap aku lah. Bila dia tegur aku camtu, aku start stop-kan aktiviti aku mengupload gambar sendiri kat FB (sebab orang kata kalau lelaki tegur tu MUNGKIN dia "sayang" kita. Sama ada sebagai kawan ataupun sedara sesama Islam). Dalam sebulan atau lebih jugak ar aku tak upload gambar kat FB. Tapi lepas tu aku upload pulak sekeping gambar aku buat peace (ni gambar terakhir aku yang upload aku kat FB). Hehe. Nampak sangat aku ni degil and tak insaf. Oh, ye. Walaupun aku dah tak upload gambar, tapi gambar-gambar aku still ada kat FB sebab aku tak delete pun.

Apabila naik ke tingkatan 2, aku start jadi matang sikit. Berfikir pun dengan cara yang lebih matang walaupun still macam budak-budak. Waktu ni memang aku dah insaf dari upload gambar kat FB. Memang tak upload terus. INSAF!

One day, aku adalah tengok newsfeed FB aku and baca status friends FB aku ni. Then, semasa tengah duk baca and like statuses tu, aku adalah TERbaca satu status ni. Status tu berbunyi begini, "Perempuan solehah akan padam komen lelaki yang cakap dia comel di gambarnya. Tetapi perempuan yang lebih solehah tak akan ada satu pun gambar dia di FB dan laman sosial lain." Haa. Lebih kurang cenggitu la. Aku pun dah tak ingat sangat. *Untuk pengetahuan, perkara ni berlaku di awal tahun 2015.

Aku tak tahu lah apa yang dah merasuk aku sampaikan selepas aku baca status tu, terus aku delete SEMUA gambar-gambar poyo aku kat FB sampai tak ada tinggal satu pun. Aku rasa sentap sesangat bila baca status tu.
 Kenapa sentap?

Sebenarnya waktu tu aku dalam proses untuk berubah jadi lebih baik. Well, Hlovatesays, "Changing for good is not a crime." (Sekarang pun aku masih dalam proses untuk berubah. Doakan aku.)
Disebabkan itu, aku pun berfikirlah. Aku ni niat dalam hati nak berubah tapi still upload gambar-gambar poyo perasan cantik kat FB. Memang tak salah selagi niat betul dan tak dedah aurat. Tapi, kalau aku terus upload gambar kat FB, tak ke timbul perasaan riak kalau orang duk puji "comel" la, "cantik" la walaupun aku tak tahu diorang puji ikhlas ke tidak. Tak ke?

So.. Sejak hari itu yang aku tak ingat berapa tarikh-nya sehinggalah sekarang, aku tak pernah upload GAMBAR AKU kat FB. (And sebenarnya aku dah tak berani nak upload gambar aku kat FB. Kenapa? Aku tak tahu.) Tapi, gambar yang cousin and friend tag tu adalah. And aku pun dah simpan tekad untuk tak upload gambar-gambar poyo lagi kat FB. TEKAD!

Kau nampak tak kat situ betapa besarnya impak daripada "teguran" lelaki dan "status" kat FB?? Sangat besar!

So, kat sini, aku nak ambil peluang untuk memberi sedikit nasihat kepada para lelaki terutamanya. Kalau kau nampak ada kenkawan perempuan kau yang upload gambar "separuh mati" or "mati" or "nak mati tapi tak mati" kat mana-mana media sosial, tegurlah diorang. Kalau diorang tak ambil endah, itu hal diorang. At least kau dah tegur. Dosa pun terlepas jugak TU. And, kalau nak update status kat FB, tweet kat Twitter or moment kat WeChat, update la pasal something yang berfaedah macam "agama" and "nasihat". Selalunya apa yang lelaki tulis or kata ni beri impak yang lain macam sedikit kat perempuan. Bukti? Aku ditegur oleh Ali (lelaki) dan yang update status sampaikan buat aku sentap itu pun lelaki jugak.

Dan aku setuju sangat dengan quotes yang berbunyi, "Kadang- kadang apa yang ditulis lebih memberi kesan berbanding dengan apa yang diucap." Sebab itulah kita kena tulis something yang memberi faedah.
 
***

Mesti korang pelik kan, kenapa aku tak upload gambar kat FB tapi still upload gambar kat blog. Haaa. Itulah masalah aku. Aku ni memang tak boleh nak bebas dari perasaan syok sendiri tu. Tapi tak adalah aku mintak puji-pujian dari orang yang tengok gambar aku. Aku tak harap pun sebab "semua" ni ciptaan Allah. Cantik ke, hodoh ke, Allah yang cipta. So, kita sebagai manusia kenalah bersyukur dengan apa yang Allah dah beri dan jangan riak! sebab Allah boleh tarik balik 'benda tu' bila-bila masa aje yang Dia nak. Sebab tu, kalau kau nampak orang yang kurang cantik/kacak selfie and upload gambar, kau janganlah cakap, "Hodoh je tapi perasan comel/cantik/kacak/handsome dsb." Tak elok, ya. Tak elok! Dan tak baik juga. Ganu says "Dok molek!"

Satu lagi. Kenapa aku berani upload gambar aku kat blog? Haaa. Sebab aku tau readers and viewers blog aku tak ramai. Sedikit je. Bukan macam kak Fatin Liyana. Walaupun dia tak update entry baru, tapi blog dia still ada ramai pengunjung.. Hooo. Untunglah dia jadi femes.

***

Di sini, aku nak ambil peluang dan ruang untuk berterima kasih kat dua manusia yang dah tegur aku secara direct dan tak direct tu Kalau diorang tak tegur aku, aku rasa agaknya mesti dah BANYAK SANGAT gambar aku kat FB. Hem... *betul-betul insaf ni =(

Okeh, lah. Sampai di sini sahaja entry aku untuk kali ini. Kita 'jumpa' di entry yang akan datang pula... Babai dan assalamualaikum =D

Thanks for reading this entry ^_^


*Aku nak belanja korang gambar aku and kenkawan sekolah rendah aku, boleh tak? Time ni, kitorang pergi hang out sama-sama kat bandar Kuala Ganu..

Tarikh →_→ 25.11.2015

P/s: Mohon jangan muntah..




A ComeBack Maybe? | After Few Months

Assalamualaikum semua :) . Dah lama kan aku tak post apa-apa entry kat sini. Busy. Tu je mampu cakap. Terlalu banyak benda dan perkara yan...